Dacă intenționați să solicitați o ipotecă, de exemplu pentru a cumpăra o proprietate, ar trebui să știți că condițiile au fost înăsprite din 2019. Băncile au început să introducă treptat aceste măsuri cu un an mai devreme, pentru a reduce îndatorarea slovacilor.

În practică, aceasta înseamnă că atât de mulți solicitanți nu vor mai primi o ipotecă ca în trecut. Totul dintr-un simplu motiv că nu îndeplinesc noile condiții. Cu toate acestea, toate măsurile băncilor intră în realitate treptat și, dacă vă grăbiți, aveți în continuare șansa de a obține un credit ipotecar cu criterii mai mici în evaluarea dvs. financiară. Din 2019, veți fi cel mai interesat de indicatorul LTV și de raportul datoriei / venitului net.

Împrumutul la valoare (LTV) vă va afecta mai întâi

Acesta este raportul dintre valoarea împrumutului și valoarea proprietății, care este acceptată de bancă. Din punctul de vedere al băncii, ipoteca nu trebuie să depășească 90% din prețul proprietății care vă interesează. Dacă nu aveți rezerve financiare, aceasta poate fi o mare problemă pentru dvs.

Recent, însă, a existat și mai multă distragere a atenției. Suma creditelor ipotecare furnizate cu condiții de 90% din prețul proprietății a scăzut de la 25 la 20%. În practică, acest lucru înseamnă că banca va oferi o ipotecă doar fiecărui al cincilea solicitant.

Al doilea parametru este datoria la venit: datoria netă

Ultimele bănci, pe lângă valoarea ipotecii, care nu trebuie să depășească 90% din prețul proprietății, evaluează și îndatorarea solicitanților. Datoria dvs., ipoteca la care solicitați, nu trebuie să depășească de 8 ori venitul net anual. Această regulă se aplică numai împrumuturilor noi pentru care solicitați. Cu toate acestea, cele vechi vor fi luate în considerare și în evaluare.