Obținerea unui credit ipotecar în trecut a fost mult mai ușor decât astăzi. Cu timpul, însă, am devenit din ce în ce mai datori. Băncile au atins un anumit nivel, de la care au început să înăsprească condițiile ipotecare. Primele măsuri au intrat în vigoare în 2019. Astăzi, însă, condițiile sunt oarecum mai dure.

Pregătiți o rezervă dublă

Cea mai semnificativă modificare în zona ipotecilor pentru 2020 este parametrul DSTI. Vorbește despre rezerva pe care trebuie să o ai după ce ai plătit toate ratele existente sau potențiale în viitor. A fost 20%, dar acum băncile l-au dublat la 40%. S-a schimbat și suma rambursării împrumutului, care în acest an poate reprezenta maximum 60% din venitul dvs. net (după deducerea minimului net). Anterior, limita era stabilită la 80%.

Cu toate acestea, băncile nu vor lua noile măsuri peste noapte și întregul proces va fi treptat. 15% din creditele ipotecare furnizate până în aprilie se vor putea muta cu suma rambursată până la limita de 60-80%. De la 1 aprilie, doar 5% din împrumuturi cu o limită maximă de rambursare de 70% din venitul dvs. net vor fi scutite.

Cei care doresc să finanțeze proprietăți imobiliare cu un credit ipotecar și un credit de consum au o problemă

Noile măsuri ale băncilor îi vor afecta în principal pe cei care, datorită veniturilor lor, ajung la limita posibilităților financiare. Dacă intenționați să vă finanțați noua casă cu o combinație între un credit ipotecar și un credit de consum, vi se poate acorda o sumă de credit semnificativ mai mică decât ați solicitat.

Dacă doriți să evitați noile măsuri, aveți încă timp să solicitați o ipotecă până la sfârșitul lunii martie. Dacă între timp veți fi aprobat de dvs., se va baza pe măsuri încă actuale, mai puțin stricte. Dacă aplicați la începutul anului, eventualele recompense de sfârșit de an sau de Crăciun vă pot îmbunătăți situația, ceea ce vă va îmbunătăți și mai mult opțiunile de credit.

Vreau să consult un expert ipotecar atunci când aleg o ipotecă